Edit Content

İLETİŞİM İÇİN
-
Kavaklı Mah. İstanbul Cad. No:10 P.K. 34520
Beylikdüzü, İstanbul
İLETİŞİM İÇİN
-
Kavaklı Mah. İstanbul Cad. No:10 P.K. 34520
Beylikdüzü, İstanbul
Marka stratejisi, marka değerini artırmak ve bir markanın geliştirilmesini sağlamak için izlenen uzun vadeli bir plandır. Bir işletmenin tüm yönlerine nüfuz eden ve doğrudan tüketici ihtiyaçları, istekleri ve duygularına cevap veren benzersiz bir karakter, ahlak ve kültür yaratmayı gerektirir.
Sağlıklı bir marka stratejisi oluşturmak için, aşağıdaki tüm başlıklara cevap vermiş ve doldurmuş olmanız gerekmektedir.
• İşletmeye ait tüm markaların belirlenmesi
• Markaların kurumsal kimlik çalışmalarının tamamlanması
• Markanızın, tüketici nezdindeki ANA MESAJ’ın belirlenmesi
• Markaların vizyon ve misyonlarının oluşturulması
• Markaların iletişim dillerinin belirlenmesi
• Marka-patent kanununa birebir uygunluk ve önem verilmesi
• Markaların rakip konumlandırmalarının yapılması
• Marka vaadinin belirlenmesi
• Marka sloganlarının belirlenmesi
• Markanın tüketici nezdinde, belirli periyodlarda ve yıl sonu gelmesini arzu ettiğiniz noktanın tam olarak belirlenmesi.
• Marka elçileri, iç paydaşların iletişim stratejilerinin oluşturulması
• Marka stratejisini besleyecek, pazarlama ve kurumsal iletişim çalışmalarının hazırlanması
Gibi parametreleriniz hazır ise sağlıklı bir marka stratejisi yapabilirsiniz demektir.
Peki bu durum pazara yeni giren markalar için geçerli mi? Çünkü hızlı bir giriş yapmak isteyen markalar marka stratejisini yukarıdaki parametreler olmadan yaratamayacaksa ve bunları gerçekleştirmek için zamanı da yoksa nasıl yol almalıdır? Dediğinizi duyar gibiyiz.
Markalar fikirle doğar. Fikrinizi hayata geçirmek için sermayeniz hazır diyelim. İlgili marka için gerekli bağlantıları yapmadan, üretim prosedürlerini belirlemeden, kalite belgelerini almadan, testlerini yapmadan, maliyet-kar-zarar dengelerine bakmadan, markanın tüketici nezdinde prospektüsünü, etiketini, ambalajlama işlemlerini yapmadan markanızı satabilir misiniz?
Cevap tabi ki hayır.
Bu noktada, markanız için yapacağınız ticari oluşumları, satış- kalite ve üretim prosedürlerine ek olarak yukarıdaki tüm maddeleri de paralel olarak yürütmeniz markanıza hız kazandıracaktır.
Kurumsal kimlik bir markanın ana yasasıdır. Kurumsal kimliğinizi oturtursanız eğer, marka stratejisinde her zaman hız kazanmış sayılırsınız. Marka stratejisi direkt olarak satışa odaklı olmasa bile, belirleyeceğiniz tüm parametreler aslında satışa hizmet eder. Belirlenen slogan ve mesajlarınızı; reklam, kurumsal iletişim ve pazarlama stratejileri ile verdiğinizde, uzun dönemde imaj ve satış entegrasyonlu bir organizasyon haline dönüşecektir.
Özetle Marka stratejisinin sağlıklı ve verimli yürümesi için olmazsa olmaz parametrelerinden bahsettik.
Birçok organizasyonla dirsek teması çalışan bu iş kolu iş yerinizde bir departman olabileceği gibi, alanında uzman ajanslar ile de çalışma olarak sürdürülebilir.
Eğer markanız yeni bir oluşumda ise Moc ile iletişime geçmeyi unutmayın.
Moc ajans, sektörde deneyimli ekibiyle birlikte, bu yolu beraber yürüyebileceğiniz bir ekip arkadaşıdır. Bizler ekiplerimizle birlikte ofisinizde, tüm kurumsal marka çalışmalarınız için sizlere strateji oluşturan ve bu strateji için gerekli tüm organizasyonu sağlayan bir sistem kuruyor kısacası sizden biri gibi çalışıyoruz.
Sıradan danışmanlıklardan sıkılan, markanıza ticari gözle bakmayan, her bir markayı kendi projesi gibi gururla taşıyan bu ekip ile tanışmak ya da sadece kahve eşliğinde fikir alışverişi yapmak için beklemenize gerek yok 😊
Aslında kurumsal iletişim basamaklarında pazarlama direkt yoktur. Kurumsal İletişim ve Pazarlama İletişimi iki ayrı yapılanma olmakla beraber iletişimsel becerileri kullanmak ve iletişim organizasyonlarından yararlanmak nezdinde birlikte çalışırlar.
Pazarlama İletişimi; Satış artırıcı aktiviteler, ürün geliştirme, bayi ve distribütörlük kanalları, pazar ve rakip analizleri, satış verilerinin iletişime oranları ile ilgilenir.
Birinci önceliği kar ve satış olan firmalar pazarlama iletişimcilerle çalışırken, hedefi statü ve prestij olan firmalar kurumsal iletişimcilerle çalışır.
Kurumsal iletişim direkt olarak yönetim birimi ile çalışırken, pazarlama iletişimi satış ile çalışır.
Pazarlama iletişimi reklam ajansları ile iş birliği yaparken, kurumsal iletişim ajans faydasını genellikle inhouse sürdürken, PR ajanslarından destek alır.
Pazarlama iletişimin amacı kardır. Kurumsal iletişimin amacı ise algıdır. Kurumsal iletişim; sponsorluk, sosyal sorumluluk, web sitesi, basın bültenleri, yönetici mesajları, sosyal medya, kriz iletişimi gibi konularda çalışır. Pazarlama iletişimi bu alanlara müdehale edemez.
Kurumsal iletişim, pazarlama iletişimine destek verirken amacı algı olan bir yapılanma olarak amacı kar olan bir bölüme de müdehale etmesi doğru olmaz. Algı ve kar iki çok farklı konu olmakla birlikte doğrusu bu iki oluşumu tek bir vizyonda birleştirmektir.
Çoğu zaman bu iki işi tam olarak ayıramayan ya da” algı, prestij, itibar, pazarlama, karlılık” düşüncesi ile herhangi bir oluşumu bünyesine alan firmalar bu iki işi bir arada götürmek isteyebilir. Hal böyle olunca yukarıda da bahsettiğimiz üzere, hedeften sapma ve hedef kitle üzerinde farklı mesajlar verilmeye başlanır.
Farklı mesajlar verilmesi demek, kurumsal iletişimin başarısız olması demektir. İki yapılanma tek bir birim tarafından yönetilirse kazanan SATIŞ yani, pazarlama iletişimi olur. Amaç her zaman karlılık olursa, imaj güçlendirecek ve zaruri bütçe gerektirecek çoğu işler paspas altına itilebilir. Dolayısı ile algı yönetmek daha basit araçlarla yapılmaya çalışılır.
Pazarlama ve Kurumsal İletişim kavramlarını bir arada yürütmeye kararlı yapılanmalara tavsiyemiz şu olacaktır.
1. Amaç karlılık dahi olsa karlılıktan belirli bir payın kurumsal iletişime ayrılması gerekir.
2. İletişim stratejisini belirlerken yönetim birebir sürece dahil edilmelidir.
3. Hedef kitle nezdinde algı yönetimi öncelikli olarak yapılmalı ve karlılığı artıracak pazarlama argümanları bu algıyı destekler nitelikte organize edilmelidir.
4. İletişim dili hem algıya hem de pazarlamaya yönelik olmalıdır.
5. Hedef kitle belirleme, pazar analizleri, bayi ilişkileri gibi konular için satış departmanın aktif çalışmaları sonucunda ortak bir strateji belirlenmelidir.
6. Yapılacak pazarlama çalışmalarında en efektif reklam, tanıtım ve duruş sergilenerek aynı zamanda algı çalışması yapılmalıdır.
Bugünkü yazımızda bir nevi Kurumsal İletişimin neler yaptığından da bahsetmiş olduk. Bir yandan da Kurumsal iletişim kavramından da önce çıkan Pazarlama İletişimi ile arasındaki farktan bahsettik.
Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere.
Mutlu Kalın.